Korona-virus -sisältö muutamissa lehdissä 28.3.2020

Tarkastelen lyhyesti korona-viruksen covid-19,epidemian,pandemian ja näihin liittyvän kirjoittelun osuutta muutamien lehtien sisällössä lauantaina 28.3.2020.

Suomen Kuvalehti (Otava) on ilmestynyt 27.3.2020, joten aineisto on kirjoitettu muutamaa päivää aikaisemmin. Tässä numerossa on noin 64 sivua (mainosliite ei mukana), lehti ilmestyy viikoittain. Aiheesta lehti kirjoittaa noin 40% sisällöstään. Etusivulla on kuva metrosta.

Tekniikka&Talous-lehti (Alma) on sanomalehtenä tuplasti suurempikokoinen kuin Suomen Kuvalehti.Lehti on ilmestynyt 27.3.2020 ja ilmestyy myös viikoittain. Siinä on nyt 20 sivua. Vaikka lehti kirjoittaa laajasti pitemmistä aiheista ja trendeistä yleensä on sisällöstä noin 25% tästä korona-aiheesta.

Helsingin Sanomat,ainoastaan pääkirjoitusosa-A, lauantaina 28.3.2020. Kun Suomessa on juuri nyt tapahtunut paljon niin päiväkohtaisessa lehdessä on aiheestakin paljon. Sivuja A-osassa on noin 32 kpl ja aiheesta lehden sisällöstä on noin 65%.
Suomi on valinnut määräysten ja rajoitusten tien, kuten liikkumisen rajoittamisen. Elvytystä tehdään velkarahalla. Näillä toimilla pyritään estämään tartunnan leviäminen tai ainakin leviämisen hidastaminen.Mennään hallituksen sanoin ihmisten terveys edellä. Pahin tautitilanne on edessä. Suuri palvelujen,ravintoloiden,pienyritysten,ehkä kuntienkin konkurssit uhkaavat ja työttömyyden kasvu. Lehtien kirjoittelussa on nähtävissä näköalattomuus.
Ainakin seuraavan päivän HS:ssa on taas tilasto sairaanhoitopiirettäin sairastuneista, mutta sen vieressä on maininta ”18.3.2020 THL lakkasi julkaisemasta tietoa sairaanhoitopiireittäin. Havaittujen tartuntojen luku saattaa olla ilmoitettua suurempi”?
HS:ssa on aukeaman verran Wuhanin tilanteesta, jossa virus on taltutettu ja ollaan palaamassa arkeen ja työntekoon.
Ehkä viruksen kestosta on jotain nähtävissä? Kiinassa tehtiin suuria liikkumisrajoituksia, vaikka mittasuhde on valtava. Kiinassa on paljon enemmän ihmisiä kuin koko Euroopassa.
Naapurimaista Venäjän tilanteen lehti toteaa huonontuvan nopeasti, lukuihin ei tunnuta uskovan. Ruotsia lehti ei nyt mainitse ollenkaan. Ruotsi valinnut täysin toisen tien kuin Suomi. Ruotsissa on ainoastaan suosituksia, palvelujen ja tuotannon halutaan toimivan koko ajan. Samalla lisätään paljon tilapäisiäkin hoitopaikkoja.

Espanjaa ja Italiaa HS ei myöskään nyt mainitse. Yhdysvalloissa on HS:n mukaan huono covid-19 tilanne. Kirjoitus ei ole syvällinen analyysi.
Saksa on rajoittanut voimakkaasti kokoontumisia, kuitenkin halutaan seurata Etelä-Korean mallia ja pitää tuotanto pystyssä. Saksan tarkoitus on testata jopa 200 000 ihmistä päivittäin. Ilmeisesti korona-tartunnan saaneet lähetetään sairaalaan tai karanteeniin ja loput töihin?

Raimo Keskinen
Jäsen
Kirjoitus on kokonaan oma mielipiteeni ja samoin lainaukset.